Wat moet je regelen na een overlijden?

Uitvaart Baarn

Een overlijden is een ontzettend verdrietige gebeurtenis, maar hoort helaas bij het leven. Vroeg of laat krijgt iedereen ermee te maken. Daarom is het best belangrijk om goed voorbereid te zijn op zaken die je moet regelen wanneer een situatie als deze zich voordoet. Heb je te maken met het overlijden van een dierbare? Hieronder lees je vijf zaken die je moet regelen.

Overlijden Melden

Een sterfgeval moet altijd worden gemeld bij de huisarts. Deze moet het overlijden namelijk officieel vaststellen. Vervolgens zal hij of zij ook een verklaring van overlijden opstellen.

Uitvaartverzorger inschakelen

Zodra het overlijden is gemeld, kun je op zoek naar een geschikte uitvaartverzorger zoals Persoonlijk Afscheid. Een uitvaartverzorger helpt je bij het verzorgen van de uitvaart in Baarn, het omgaan met verdriet en kan tevens een aantal officiële zaken regelen. In principe kun je voor alle uitvaartzorg nabij Soest vervolgens bij je uitvaartverzorger terecht.

Akte van overlijden regelen

Als het overlijden is gemeld bij de gemeente, ontvang je een Akte van overlijden. Met behulp van deze akte kun je verschillende zaken regelen zoals bijvoorbeeld het opzeggen van de huur, het doen van een pensioenaanvraag voor nabestaanden, het afronden van financiële zaken en het laten uitkeren van een eventueel aanwezige levensverzekering.

Uitvaart plannen en vormgeven

Wanneer bovenstaande zaken zijn geregeld, is het tijd om de uitvaart te plannen en in te vullen. Een uitvaart mag wettelijk gezien niet binnen 36 uur na het overlijden plaatsvinden en moet uiterlijk 6 werkdagen na het overlijden zijn geweest. Voor het bepalen van de dag van de uitvaart moet hier dus rekening mee gehouden worden. is er een dag vastgesteld? Dan kun je je daarna bezighouden met zaken als de muziek, de speeches en meer.

Adressenlijst raadplegen

Je wilt natuurlijk iedereen de kans geven om afscheid te nemen van jouw overleden dierbare. Hierbij wil je niet vergeten om iemand uit te nodigen. Een adressenlijst is hier een handige tool voor, mits deze up-to-date is natuurlijk. Het is daarom slim zo’n lijst door de jaren heen bij te houden zodat je zeker weet dat je niemand vergeet uit te nodigen voor het laatste afscheid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *