Iets wat belangrijk is voor je gezondheid is je gebit. De meeste mensen staan daar niet bij stil. De staat van je gebit zegt namelijk veel over je gezondheid. Het bezoeken van een tandarts en het advies van een tandarts kan je helpen om voor jouw specifieke situatie te zorgen voor een optimaal gebit. Met het advies van de tandarts en de dingen die je zelf kunt doen aan je gebit, zorg je voor een gezonde mond.

Tandarts

Zoals eerder genoemd is het bezoeken van een specialist, zoals een tandarts of een tandheelkundige, een goede stap om te zetten als je twijfelt over de staat van je gebit. Er is in iedere stad wel een tandarts te vinden. Woon je bijvoorbeeld in Meppel of omgeving? Maak dan direct een afspraak bij de tandarts in Meppel om de stap naar een gezonder gebit te zetten.

De tandarts plant eerst een afspraak in waarin hij of zij een controle uitvoert om de gezondheid van je gebit te beoordelen. De tandarts controleert op gaatjes en rotheid. Ook op tandsteen, die waar nodig wordt verwijderd. Als je geen gaatjes hebt, hoef je vaak pas een half jaar later op voor een nieuwe controle. Als je wel gaatjes hebt, dan wordt dit door de tandarts behandeld tijdens een vervolgafspraak. De tandarts gaat je tanden dan weer vullen, zodat je van je gaatjes af bent.

Tanden poetsen

Zelf kun je eigenlijk het meeste doen aan je gebit. De tandarts ziet je tenslotte slechts zo’n 2 keer per jaar tijdens de controle, en iets vaker als je een gaatje hebt bijvoorbeeld. Poets minimaal 2 keer per dag je tanden goed voor minimaal 2 minuten. Iedere dag eet en drink je dingen die het glazuur van je tanden aan kunnen tasten. Het is dan ook belangrijk om je gebit regelmatig schoon te maken en vrij te maken van bijvoorbeeld suikers.

Mondhygiëne

Naast goed tandenpoetsen kun je zelf ook nog zorgen voor extra goede mondhygiëne door regelmatig goed te flossen en een mondspoeling te gebruiken. Op die manier kom je echt in alle hoeken en gaatjes en zorgen je ervoor dat je gebit gezond en sterk blijft en de kans op gaatjes verminderd.