Wat is een zorgpolis en hoe werkt het?

Een zorgpolis, misschien heb je er wel eens van gehoord, maar wat is het eigenlijk? Een polis is eigenlijk een contract wat een zorgverzekeraar met een zorgaanbieder heeft. Welke polis je dus hebt bepaald je keuzevrijheid. In Nederland leven we in een zorgstaat. Dit betekent dat iedereen die hier woont recht heeft op zorg. Vandaag gaan we het over de verschillende polissen hebben en bij welke zorgverzekering je het goedkoopst bent. 

De naturapolis

Als je een naturapolis hebt dan ben je voor een groot gedeelte afhankelijk van je zorgverzekeraar. Deze heeft contracten met bepaalde zorgaanbieders waar je dan naartoe kunt. Je hebt dus wel keuze, maar deze is wel beperkt. Je moet er ook rekening mee houden dat je bij sommige aanbieders niet terecht kunt.

De restitutiepolis 

Bij een restitutiepolis heb je volledige vrijheid in je zorgkeuze. Je zorgverzekeraar heeft geen contracten met zorgaanbieders. Je kunt je hierbij dus laten behandelen bij alle ziekenhuizen, klinieken en fysiotherapeuten. 

De budgetpolis 

Met een budgetpolis heb je eigenlijk geen keuze. Je zorgverzekeraar bepaald voor jou naar welke zorgaanbieder je moet. Het kan dus ook voorkomen dat je helemaal naar de andere kant van Nederland moet om geholpen te worden. 

Op zoek naar een goedkope zorgverzekering?

Niemand wil natuurlijk te veel betalen. Daarom zijn er elk jaar heel veel mensen die de zorgverzekering vergelijken. Je kunt dit elk jaar eén keer doen in de november en december. Elke zorgverzekeraar heeft dan weer een mooie aanbieding. Als je elk jaar overstapt bespaar je toch tientallen euro’s. Als je overstapt zorg er dan wel voor dat als je gebruik maakt van exclusieve zorg dat je dit ook aangeeft bij je nieuwe zorgverzekeraar. 

Tot slot 

Je hoeft niet elk jaar over te stappen. Er zijn ook heel veel mensen die juist iets meer betalen door de betere service die je krijgt. De goedkoopste zorgverzekering vind je door elk jaar alle verzekeraars met elkaar te vergelijken.