Ruziemaken met je partner is helemaal niet erg. Om onenigheden op te lossen en stoom af te blazen heb je zo nu en dan ruzie nodig. In elke relatie zijn er zaken waar je het niet over eens bent met elkaar. Niet alle partners maken ruzie met elkaar, maar conflicten zijn er altijd in een relatie. Conflicten kan je oplossen door ruzie te maken. Dit is ook een teken, dat je nog energie wilt steken in je relatie. Je moet hierbij niet in de valkuil trappen, dat ruzie leidt tot agressie, want dan is ruziemaken niet meer gezond. Is er veel ruzie in een relatie en zorgt dat voor agressie? Aarzel dan niet om hulp in te schakelen.

relatietherapie

Wanneer ontstaan ruzies in je relatie?


Als je net een relatie hebt, zijn ruzies belangrijk om de grenzen bij elkaar te ontdekken. Ruzies kunnen op elk willekeurig moment ontstaan. Wel zijn er periodes waarin je als partners vaak meer ruzie maakt. Dit zijn de momenten dat er grote veranderingen zijn in jullie leven zoals kinderen die uit huis gaan of stoppen met werken. Op deze momenten gaat jullie relatie ook een andere fase in en dat is zoeken. Dat zoeken kan leiden tot meer conflicten.

Luisteren is de sleutel


Waar het bij ruziënde partners vaak misgaat, is dat je niet naar elkaar luistert. Je gaat zo op in de ruzie en in het naar voren brengen van jouw mening, dat je vergeet te luisteren naar je partner. Zo’n aanval leidt tot verdediging of een tegenaanval van je partner en voordat jullie het weten loopt de ruzie uit de hand. Probeer rustig te blijven, hoe moeilijk dat ook is. Richt je op het onderwerp van dit conflict en haal geen oude koeien uit de sloot. Je laat elkaar uitspreken en luistert echt naar elkaar. Je stelt vragen om duidelijk te krijgen wat de ander bedoelt. Je brengt je eigen standpunt naar voren en vertelt eerlijk wat het conflict met je doet. Dit is makkelijker gezegd dan gedaan. Soms kom je er samen niet meer uit en dan is het tijd om aan de bel te trekken bij een relatietherapeut.

relatietherapie

Uit de vicieuze cirkel met relatietherapie


Als jullie veel ruzie hebben binnen je relatie zal je vast herkennen dat jullie ruzies vaak op dezelfde manier gaan. Je wordt er moedeloos van en de onderwerpen van de ruzies lijken niet eens zo relevant. Vaak spelen er diepere emoties en gevoelens mee die jullie niet uitspreken. Je bent bang je partner kwijt te raken. Die angst voor het verlies zorgt vaak voor ruzies. Je partner reageert hierop door terug te schelden, verwijten te maken of zich terug te trekken. Er is vaak een vast patroon in de rol die jullie spelen tijdens jullie ruzies. Het is lastig om uit die rol te stappen. Een therapeut is een onafhankelijke derde die getraind is om goed te luisteren. De therapeut bewaart voldoende afstand, observeert en ziet ook wat jullie niet zeggen. Zo komen jullie samen met de therapeut tot een echt gesprek over de kern van jullie conflicten én leren jullie op een gezonde manier ruzie te maken. Zoek vrijblijvend contact met onze locatie in Eindhoven. Woon je niet in de omgeving van Eindhoven? Ook in andere plaatsen vind je relatietherapeuten.