Een zorgverzekering kiezen is verplicht voor iedereen vanaf achttien jaar. Het is dus een ingeburgerd begrip in de samenleving. Desondanks zijn er toch nog heel erg veel misverstanden over de verzekering. We bespreken er hier een aantal.

Eigen risico geldt alleen voor de basisverzekering

Zo denken nog steeds veel mensen dat het eigen risico ook geldt voor de aanvullende verzekering. Dat is dus zeker niet het geval. Eigen risico geldt alleen voor de basisverzekering namelijk. Een ander misverstand is dat een collectieve zorgverzekering altijd goedkoper is en dat je ook eigen risico betaalt voor de zorg van jouw kinderen. Ook dit is niet het geval. Kinderen verzeker je tot hun achttiende gewoon gratis mee. Je betaalt dan geen premie en betaalt dus evenmin eigen risico. Ook een groot misverstand is dat een nieuwe aanbieder van een zorgverzekering altijd minder kwaliteit biedt dan een bekende verzekeraar.

zorgverzekering

Overstappen van zorgverzekeraar is allesbehalve omslachtig

Groot misverstand is ook dat mensen in de veronderstelling verkeren dat er altijd een aantal behandelingen van de fysiotherapeut vanuit het basispakket vergoed wordt. Ook dit is niet het geval. Alleen bij een chronische indicatie worden behandelingen door een fysiotherapeut vergoed en dat pas vanaf de 21e behandeling. Ook denken nog steeds veel mensen dat het overstappen naar een andere zorgverzekeraar een omslachtig proces is. Onzin, want als er iets is dat erg gemakkelijk is en je ontzorgd wordt dan is het wel bij het wisselen van zorgverzekeraar. Tenslotte; geen enkele verzekeraar mag je weigeren als je een basisverzekering af wilt sluiten. Dan geldt namelijk een acceptatieplicht.