Sneltest Of PCR test?

test corona

Om erachter te komen of u besmet bent met het corona virus zijn er verschillende corona testen beschikbaar. Welk test het meest geschikt is, verschil per situatie. Momenteel worden er 4 verschillende soorten corona testen ingezet, zowel door de GGD als door overige teststraten. 

De PCR-test

De PCR-test is misschien wel de meeste bekende coronatest die wordt afgenomen. Deze test wordt dan ook als het meest betrouwbaar bestempeld door het RIVM. Ook wordt deze test het meest afgenomen bij de GGD. Met deze test kunnen er stukjes genetisch materiaal worden aangetoond wat duidt op een corona besmetting.  De PCR test kunt u bijvoorbeeld afnemen bij de GGD. Er wordt vervolgens een afspraak voor u ingepland. DE PCR-test kunt óók bij andere aanbieders afnemen, zoals speciaal ingerichte teststraten in uw omgeving. Woont u bijvoorbeeld in Rotterdam, dan kunt u bij PCR test Rotterdam een afspraak inplannen, wanneer het u het beste uitkomt. 

PCR test Rotterdam

De sneltest

De antigeen sneltest reageert op bepaalde eiwitten (antigenen) van het coronavirus. De test is minder gevoelig dan de andere testen. Het RIVM heeft een beperkt aantal van deze testen goedgekeurd o.b.v. strenge eisen. Momenteel zijn de volgende sneltesten gevalideerd door het RIVM.  Panbio COVID-10-Ag rapid test (Abbott), BD Veritor COVID test (Becton Dickinson) en SARS-CoV-2 Rapid Antigen Test (Roche).

Op verschillende plekken in Nederland kunt u een sneltest laten afnemen. Het voordeel is dat u binnen 15 minuten de uitslag weet, waar dit bij een PCR test een stuk langer in beslag neemt. Woont u bijvoorbeeld in Rotterdam, dan kunt u bij Sneltest Rotterdam een afspraak inplannen. Na afname ontvangt u binnen 15 minuten per mail óf sms de uitslag.

Overige Corona testen

De LAMP-test

Deze test lijkt het meeste op een PCR-test. De LAMP (loop-mediated isothermal amplification) werkt door het vermenigvuldigen of kopietjes maken van een stukje genetisch materiaal. DE LAMP corona test geeft sneller een uitslag dan een PCR test. 

De ademtest

De ademtest is tevens snel en ook gebruiksvriendelijk. Echter kan deze test niet definitief aantonen dat u besmet bent met het corona virus. Bij een negatieve uitslag heeft u geen corona. Bij een positieve uitslag is het nog niet zeker dat u corona geeft. U moet vervolgens  een andere test doen om vast te stellen of u het coronavirus heeft. De techniek is ook een stuk anders dan bij andere corona testen. U blaast namelijk in het apparaat en Het apparaat ruikt aan de adem die u uitblaast of u mogelijk bent besmet met het coronavirus.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *