Een crematie of begrafenis kan voor kinderen een grote impact hebben. Het is hierin lastig te ontdekken wat een kind nodig heeft om door dit rouwproces heen te komen. U zult misschien denken dat hoe minder gedetailleerd de informatie over de overleden persoon, des te minder verdriet er kan zijn bij een kind. Een kind hoeft echter niet alleen verdrietig te zijn om het verlies van een persoon, maar kan ook verdriet hebben om het onbegrip. 

Wat wel en wat niet vertellen

Graag willen we u meegeven dat u zoveel mogelijk over de feiten vertelt met betrekking tot het overlijden. Merk op dat uw kinderen soms in een heel andere wereld kunnen leven en grote fantasieën hebben. Dit is ook aan de orde wanneer er een crematie in Utrecht of begrafenis in omgeving Utrecht plaatsvindt. Neem het kind van begin tot eind goed mee in de situatie, zodat ergere fantasieën van een kind worden voorkomen. Sluit kinderen ook zeker niet buiten wanneer u in gesprek bent met anderen over het overlijden. Een kind merkt hierin dat het normaal is om over de situatie te praten en het verdriet te uiten.

Aandacht in het rouwproces

Probeer kinderen maximaal mee te nemen in de situatie. Laat kinderen afscheid nemen van de overleden persoon. Wanneer uw kind hier moeite mee heeft, vraag dan goed door waarom hij of zij hier moeite mee heeft en maak hen ook duidelijk dat dit de laatste keer is dat afscheid genomen kan worden. Wees niet alleen in het rouwproces, maar ook daarna alert op het gedrag en uitingen van uw kind. Probeer hierin juist uw kind te stimuleren om gevoelens te uiten en zorg dat u hier volledige aandacht bij hebt. 

Gedrag van kinderen

U kunt u verbazen over het gedrag van kinderen in het rouwproces. Zoals eerder gezegd hebben kinderen grote fantasieën die zij ook kunnen uiten in het gedrag. Het kan bijvoorbeeld voorkomen dan kinderen spelletjes spelen met ‘dood’ als thema. Dit kan voor hen een manier zijn om het verlies te verwerken. Ook kunt u opkijken van de opmerkingen die een kind soms kan maken. Een kind is eerlijk en direct, waardoor soms in de meest neutrale gesprekken een link kan worden gelegd met een overleden persoon. Wanneer deze situatie zich voordoet, laat een kind blijken dat de overleden persoon in het hoofd spookt van het kind. Hoe moeilijk dit ook voor u kan zijn, praat over de situatie en het gevoel wat het kind meedraagt. 

Heeft u hulp nodig met het rouwproces? De Zwaan Uitvaarten staat altijd voor u klaar!