HSP en relaties

Ben je hoogsensitief (HSP), dan verwerk je informatie op een diepgaandere manier. Daarnaast beschikken HSP’ers ook over een zeer empathisch vermogen. Dat kan iets positiefs zijn, maar tegelijkertijd kun je hier ook mee worstelen. Zeker in relaties kan HSP een grote rol spelen. Hoe zorg je er dan voor dat je hier zo goed mogelijk mee omgaat? We geven je graag wat tips voor HSP in relaties.

Blijf communiceren

Communicatie is altijd belangrijk in relaties, al helemaal als één of beide partners hoogsensitief zijn. Ben je niet hoogsensitief, dan zal het wat lastiger voor je zijn om je partner te begrijpen. Het is dan ook essentieel dat je te allen tijde blijft communiceren over wat je voelt en waar je behoefte aan hebt. Op die manier kan je partner zo goed mogelijk rekening met je houden. 

Geef elkaar ruimte

Ieder mens heeft ruimte nodig, HSP of niet. Het is nu eenmaal belangrijk dat je soms ook tijd alleen doorbrengt en niet met je partner. Gun niet alleen jezelf deze ruimte, maar ook de ander. Accepteer het als hij of zij zich even terug wilt trekken. Zeker als HSP’er heb je soms de ruimte nodig om alles even voor jezelf te kunnen verwerken. Zo voorkom je dat je overprikkeld raakt. 

Handel niet vanuit emotie

HSP houdt in dat je emoties zeer intens kunt voelen. Daar is niets mis mee, maar het kan soms best lastig zijn. Zowel voor jou als voor je partner. Het kan handig zijn om op zo’n moment de hevigheid van de emotie eerst te laten zaken, alvorens je tot actie overgaat. Ben je boos, verdrietig of teleurgesteld? Zorg er dan voor dat je eerst even tot jezelf komt. Vervolgens kun je er rustig met je partner over in gesprek gaan. Accepteer dat het ervaren van emoties oké is en dat deze maar tijdelijk zijn.
Tip: op https://www.emotieexpertisecentrum.nl/ vind je meer informatie over hoogsensitiviteit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *