Hoe kom je er achter of iemand hoogbegaafd is?

Als je twijfelt of je zoon of dochter hoogbegaafd is dan is het belangrijk om dit uit te zoeken. Wellicht is je kind al veel verder in de ontwikkeling of zie je dat hij veel minder moeite hoeft te doen voor school. Je kind vindt totaal andere dingen leuk dan leeftijdsgenootjes en is het liefst de hele dag bezig met nieuwe dingen te leren en ontdekken. Het kan zijn dat je kind hoogbegaafd is. Hoe kom je hier dan achter? In dit artikel leggen wij precies uit wat je kan doen als je vermoedens hebt dat je kind hoogbegaafd is. 

Kenmerken van hoogbegaafdheid bij kinderen

Er zijn verschillende kenmerken waaraan je zou kunnen herkennen dat je kind hoogbegaafd is. Hoogbegaafdheid bij kinderen kan je op een andere manier zien dan bij volwassenen mensen. Ten eerste is je kindje veel eerder met de ontwikkeling. Het kan bijvoorbeeld zomaar zo zijn dat een hoogbegaafd kind al op tweejarige leeftijd volledige zinnen spreekt. Verder zijn hoogbegaafde kinderen heel creatief en nieuwsgierig. Ook op motorisch gebied kan het zo zijn dat een hoogbegaafd kind voorloopt met de rest van zijn leeftijdsgenoten. Als je vermoedens hebt dat je kind hoogbegaafd is kan je dit met de huisarts, het consultatiebureau of de school bespreken. Er kan een test gedaan worden of je kind hoogbegaafd is en gekeken worden wat de behoeftes zijn van je kind. 

Kijk goed naar wat je kind nodig heeftAls je twijfelt of je kind hoogbegaafd is kan je dit dus laten onderzoeken met een test. Het is fijn om uitsluitsel te hebben of je kind echt hoogbegaafd is. Zo kan je hier extra rekening mee houden en bijvoorbeeld kijken naar aangepaste leerstof voor op school of een eventuele aangepaste school. Op de site https://giftedpeople.eu/ staan ook verschillende voorbeelden van aanpassingen voor hoogbegaafde kinderen. Wat een hoogbegaafd kind extra nodig heeft verschilt natuurlijk ook per kind en daarom is het goed om naar de mogelijkheden te kijken die er zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *