Het verschil tussen een fysiotherapeut en een podotherapeut

Het is niet nodig om voor elk pijntje naar de huisarts of naar de 1ste hulp in het ziekenhuis te gaan. Voor veel klachten is er een gespecialiseerde therapeut die je hier mee kan helpen. Zie jij soms tussen de therapeuten het bos niet meer? Wij helpen je in onze wekelijkse rubriek graag met dit probleem. Deze week bespreken we het verschil tussen een fysiotherapeut en een podotherapeut.

Wat is een Podotherapeut

Een podotherapeut is gespecialiseerd in voetproblematiek maar ook in het vinden en oplossen van rugklachten, knieklachten en beenklachten. Dit oplossen doet de podotherapeut door het aanpassen van bijvoorbeeld voetstand door gespecialiseerde schoenen. Hoewel een podotherapeut een wel gerespecteerd beroep is maken nog maar weinig mensen gebruik van zijn diensten. In eigenlijk elk dorp of stad van Nederland is wel een voetexpert te vinden. Toch wordt er vaak gekozen om met voet, knie of rugklachten eerst naar de huisarts of de fysiotherapeut te gaan. Deze meer algemeen gespecialiseerde keurmeesters verwijzen de patient dan vaak door naar de exte voetspecialist, de podotherapeut.

Wat is een fysiotherapeut?

En wat is dan het verschil met een fysiotherapeut. Een fysiotherapeut is gespecialiseerd in het oplossen van lichamelijke klachten. Dit doet de therapeut vooral door het masseren en vast- of losmaken van bepaalde lichaamsdelen. Fysiotherapie is de verzamelnaam van verschillende soorten fysiotherapie. Zo is er een vorm van fysiotherapie waarin met behulp van water lichamelijke klachten worden opgelost, dit heet hydrotherapie. Dry needling is een manier van fysiotherapie waarbij er dunnen naalden in het lichaam worden geplaatst. Deze naalden zorgen ervoor dat er spanning komt op bepaalde punten van een spier maar ontspanning op andere punten. De gene die de behandeling van de fysiotherapeut krijgt zal eerst veel spierpijn hebben gevolgd door een gevoel van opluchting.