In Nederland is het volgens de wet verplicht om een zorgverzekering af te sluiten bij een van de vele zorgverzekeraars. Doe je dit niet, dan loop je een groot risico om zelf op te draaien voor jouw zorgkosten. Daarnaast kun je ook nog een gigantische boete vanuit de overheid krijgen wanneer je geen zorgverzekering hebt afgesloten.

Het niet hebben van een zorgverzekering

Vaak is het zo dat mensen vergeten om een zorgverzekering af te sluiten. Dit gebeurt bijvoorbeeld wanneer ze net terugkomen van het werken in het buitenland. Het is belangrijk dat jij meteen een zorgverzekering afsluit, want zoals hierboven beschreven, kan je aardig in de problemen komen wanneer jij moet worden opgehaald met een trauma helikopter of door een specialist geholpen moet worden. Kosten kunnen op die manier oplopen tot tienduizenden euro’s.

Boete

Mocht jij toch vergeten zijn een zorgverzekering af te sluiten, dan kan het zijn dat het Zorginstituut Nederland om de hoek komt kijken. Zien zij dat jij geen zorgverzekering hebt afgesloten, dan krijg je hier een brief over. Wanneer jij die brief ontvangt moet je zo snel mogelijk een zorgverzekering afsluiten, want de eerste brief is vaak een waarschuwing. Doe hier dus je voordeel mee en zorg dat jij meteen een zorgverzekering afsluit. 

Aantal boetes

Je kunt nog een boete ontvangen wanneer jij jouw eerste boete niet hebt betaald binnen drie maanden. Blijkt het dat je je tweede boete niet hebt betaald na drie maanden, dan sluiten het Zorginstituut een boete voor jou af. Dit wordt dan ingehouden op jouw loon of uitkering.
Bron: Zorgverzekering 2021