Het belang van skills labs in opleiding Geneeskunde

belang skills labs opleiding geneeskunde

Iedereen die te maken heeft met geneeskunde leert klinische vaardigheden en communicatie tot op een vereist niveau voordat ze te maken krijgen met echte patiënten. Dit geldt voor studenten Geneeskunde, maar ook voor verpleegkundigen en dokters die bijleren. Het belang van skills labs met anatomische modellen is bij het leren van geneeskunde dan ook groot. Hier worden vaardigheden geleerd, bijgehouden en verbeterd. Lees hieronder verder over het belang van skills labs met goede anatomische modellen voor geneeskunde.

Leren van feedback in skills labs

In de veilige omgeving van een skills labs zijn onder andere simulatiepatiënten en anatomische modellen aanwezig om kennis in de praktijk te brengen en medische vaardigheden te oefenen. Veel van deze producten worden geleverd door Skills Meducation. In de skills labs met deze realistische modellen is het mogelijk om direct feedback te krijgen tijdens het uitvoeren van verschillende vaardigheden. Feedback is erg belangrijk om je kennis en vaardigheden uit te breiden. Om jezelf te verbeteren, is het nodig om te weten hoe je het op dit moment doet; wat je goed en fout doet. Opbouwende kritiek is in elk soort leeromgeving belangrijk. Dat geldt dus ook bij het leren van geneeskunde. In de veilige maar zo veel mogelijk realistische omgeving van een skills lab, zonder echte patiënten, is het mogelijk om direct feedback te geven.

Belang van herhaling van realistische simulatie

Om iets goed te leren, is herhaling erg belangrijk. Dat geldt dus zeker voor operaties en omgaan met patiënten, waarin fouten levensbedreigend kunnen zijn. Vaardigheden moeten zo vaak herhaald worden, dat de leerling de handeling bijna automatisch uit kan voeren. Daardoor komt er ruimte vrij om andere vaardigen aan te leren en te verbeteren. Belangrijk is om te onthouden dat het erom gaat dat je de vaardigheid niet alleen oefent, maar genoeg keren perfect uitvoert. Anders leer je jezelf een systematische fout aan. Maar constante herhaling is niet mogelijk met echte patiënten. Daarom zijn realistische anatomische modellen en simulatie patiënten zo belangrijk. Om een vaardigheid te leren moet je deze niet alleen vaak genoeg perfect hebben uitgevoerd. Je moet de vaardigheid vaak genoeg herhalen om dezelfde mate van perfecte uitvoering te behouden.

Leren in een realistische leeromgeving

Om vaardigheden in geneeskunde zo goed mogelijk te leren, moet de leeromgeving zo realistisch mogelijk zijn. Onderschat dus niet het belang van simulatiepatiënten en levensechte anatomische modellen. De realistische skills labs zorgen ervoor dat iedereen de mogelijkheden heeft om de nodige dingen te leren voordat er contact is met echte patiënten.