Verzeker jij je partner en nabestaanden van een zekere toekomst? Een uitvaartverzekering sluit je namelijk niet af voor jezelf, maar voor je nabestaanden. Helaas maakt een grootaantal van de Nederlandse bevolking de moeilijke periode na overlijden niet bespreekbaar in de familie. Hoofdzakelijk staat men er niet bij stil om dit afscheid tijdig te regelen, waardoor de diverse mogelijkheden van een uitvaart ook onbekend blijven. Wat kost een uitvaart nu eigenlijk en waarom zou je moeten overwegen één uitvaartverzekering af te sluiten? Aangezien de kosten hoog kunnen oplopen met alle gevolgen van dien en we kennis beschikken over de mogelijkheden, zetten we de belangrijkste informatie en adviezen voor je op een rijtje.

Vormen uitvaartverzekering

Welke vormen van uitvaartverzekeringen zijn er? Bij overlijden keert de verzekering het afgesproken bedrag uit, zodat de kosten van de uitvaart kunnen worden gedekt. Dit wordt één kapitaalverzekering genoemd. Ook is het mogelijk om de kosten door de zorgverlener te laten declareren door middel van een naturaverzekering af te sluiten. Overigens kun je een combinatie van de van zorg in natura en het uitkeren van een geldbedrag in overwegen nemen. De zogenoemde combinatieverzekering. Tevens is het verstandig een overlijdensverzekering af te sluiten om het inkomen van de nabestaande te compenseren.

uitvaartverzekering

Voor- en nadelen

Wat zijn de voor- en nadelen van een uitvaartverzekering? Inmiddels weet je welke vormen er zijn en dit ook bij vroeg overlijden bijdraagt aan een financieel voordeel. Voor een tamelijk klein bedrag per maand bent je namelijk direct verzekerd. Bovendien zorgt een goede uitvaartverzekering voor rust en een zekere toekomst na overlijden. Ondanks de voordelen hebben verzekering ook te maken met inflatie, waardoor dit de kosten niet voldoende dekt. Daarnaast kunnen de verzekeraars een wijziging doorvoeren in de maandelijkse premie.

Het advies

Het advies om op een latere leeftijd over te stappen naar een andere verzekeraar wordt sterk afgeraden. De premie wordt bij afsluiten onder andere gebaseerd op leeftijd, waardoor de nieuwe premie hoger wordt berekend dan je huidige premie. De drie voornaamste tips bij het afsluiten van een verzekering luidt dan ook bespreek je afscheid met familie, bedenk welke vorm het beste bij je past en sluit de uitvaart verzekering tijdig af. De keuze is geheel aan jou om te bepalen hoe je een zekere toekomst wilt vormgeven. We hopen je voldoende geïnformeerd te hebben en je te hebben overgehaald tot actie!