Een uitvaart organiseren

Het is niet iets waar je graag over nadenkt. Je eigen uitvaart. Vaak nog een taboe en zeker bij jongvolwassenen een onderwerp dat graag vermeden wordt. Maar toch is het bespreekbaar maken van jouw eigen uitvaart enorm belangrijk. Helaas hebben we als mens niet de regie in handen en kan een overlijden plotseling plaatsvinden. Een uitvaart regelen is iets wat je graag uit handen geeft. Woon je in de regio Steenwijk / Meppel? Laat dan je uitvaart in Meppel regelen door Uitvaartverzorging Kiers. Waar je aan moet denken? Wij geven je een aantal suggesties mee.

Begraven of cremeren

De eerste vraag waar je over na moet denken: Wil je begraven worden of worden gecremeerd? Voor sommige direct een hele lastige vraag. Vaak speelt geloof hierin een belangrijke rol. Daarnaast is het voor de familie belangrijk.

De locatie

Kies je voor begraven? Waar wil je dan begraven worden? En waar moet de dienst worden gehouden? Is dat in de stad / het dorp waar je woont? Of wil je bijvoorbeeld worden begraven in je geboorteplaats. Misschien heb je wel een wens om in het buitenland begraven te worden. Op een plek waar jij je echt thuis voelt. Houdt ook hier rekening met de geliefden die je achterlaat. Een gedenkplaats in het buitenland is minder makkelijk te bezoeken.

De herdenkingsdienst

De herdenkingsdienst. Een moment waarop jij herinnert gaat worden. Hoe zie jij dit voor je? Met muziek? Zang? Wil je dat mensen een moment krijgen om wat over je te zeggen? Wil je bloemen? Of wil je het juist heel sober houden. Ook kan je bijvoorbeeld vrienden benoemen die de kist mogen dragen.

Opbaren

Als je bent overleden heb je een aantal keuzes, maar een hele belangrijke voor naasten is de keuze van opbaren. Waar wil je worden opgebaard? Als je thuis wil worden opgebaard, is het van belang dat ook je naasten dit willen. Zien ze dit niet zitten, dan kan je altijd in een uitvaartcentrum worden opgebaard.

Hulp inschakelen

Het beantwoorden van bovenstaande vragen is niet makkelijk. Over de dood nadenken is sowieso een hele lastige opgave. Wil jij meer informatie over het regelen van een uitvaart? Bespreken welke mogelijkheden er zijn? Schakel dan de hulp in van een uitvaartbegeleider. Uitvaartverzorging is namelijk een vak apart.