Nierschade. Je moet er als gezond persoon niet aan denken. Toch komt het in Nederland relatief vaak voor. Ruim 1 op de 10 heeft namelijk chronische nierschade. Dit kunnen er zelfs meer zijn, omdat er pas laat in de ziekte klachten ontstaan. Er is dan al sprake van ernstige nierschade. Weten waar je op moet letten? In deze blog vertellen de specialisten van How Are You Diagnostics je alles over de symptomen van slecht functionerende nieren.

Bloedarmoede

Bij schade aan de nieren kan er een tekort aan bloedcellen ontstaan. Er is dan sprake van bloedarmoede. Dit kan twee oorzaken hebben. In het eerste geval is er een tekort aan ijzer. Deze stof is nodig voor de aanmaak van rode bloedcellen. Mensen met nierproblemen verliezen vaak ongemerkt bloed of volgen een eiwitarm dieet. Er kan ook een tekort aan erytropoëtine ontstaan. Dit hormoon wordt door de nieren aangemaakt en regelt de aanmaak van rode bloedcellen.

Hoge bloeddruk

Dit is een beetje het verhaal van het kip en het ei. Een hoge bloeddruk kan het gevolg van nierschade zijn, maar andersom kan ook. Nierschade kan namelijk ook ontstaan doordat de patiënt lange tijd een te hoge bloeddruk heeft gehad. In dat geval staat er teveel druk op de nierfilters, die vervolgens beschadigd raken. Dit heeft weer als gevolg dat de bloeddruk verder omhoog gedreven wordt. De twee problemen blijven elkaar dus versterken.

Huidklachten

Een van de meest zichtbare symptomen van nierproblemen zijn de huidklachten. In het geval van nierschade kan de huid bleek, droog en schilferig aanzien. Ook heeft de patiënt vaak last van jeuk.

Andere symptomen

Uiteraard zijn er bij nierproblemen nog veel meer symptomen te noemen, waaronder:

  • Jicht
  • Zenuwpijn
  • Zwakke botten
  • Rusteloze benen
  • Verminderde weerstand
  • Vochtophoping
  • Vermoeidheid
  • Slaapapneu
  • Uitdroging

Indicatieve tests

Voordat er een definitieve diagnose ‘nierschade’ op tafel ligt, moeten er vele stappen worden doorlopen. Van een simpele thuistest tot een specialistisch onderzoek in het ziekenhuis. Om te achterhalen of er sprake zou kunnen zijn van schade aan de nieren, kun je zelf enkele tests (laten) doen. Zo zijn er tests die een teveel aan eiwit in jouw urine kunnen aantonen. Of tests die de hoeveelheid kalium in het bloed kunnen meten. Te hoge waardes kunnen wijzen op problemen, die om vervolgonderzoek vragen.

Geralateerd:

Zelftest corona