De relatietherapeut: vind de dynamiek in je liefdesleven terug

Therapie relatie

Als een koppel wil functioneren en evolueren, dan moeten ze levensplannen maken. Het maken van plannen voor de toekomst geeft een gemeenschappelijke richting die dynamiek creëert en het plezier geeft om met twee te zijn. Indien het even wat moeilijk is, is een relatietherapeut misschien een oplossing.

Het begin van een liefdespaar

Therapie

Een jong verliefd paar stelt zichzelf gerust door lange termijnplannen te maken: een carrière ontwikkelen, een huis bouwen, kinderen krijgen … Deze dromen zijn er al van sinds kinds af aan. Nu je weg bent uit het ouderlijk huis, wil je graag dat deze dromen worden gerealiseerd, maar wel samen met je partner. Een liefdespaar heeft elkaar nodig en samen dingen doen is stimulerend en geruststellend.

Gezamenlijke activiteiten kunnen persoonlijke dromen afremmen

Soms kunnen deze activiteiten zorgen oproepen met betrekking tot de duurzaamheid van de relatie. Is het redelijk om in een lening te investeren als niet beide personen er helemaal achterstaan? Anderen zijn bang om hun droom niet te kunnen realiseren: hoe kan ik nu die lange vakantie maken naar Australië die ik altijd al heb willen doen, als mijn partner haar of zijn professionele carrière wil ontwikkelen of kinderen wil krijgen? Het hebben van gezamenlijke plannen voor de toekomst geeft de indruk dat de één zijn ruimte en zijn persoonlijke dromen moet beperken, terwijl de ander het juist als een verrijking ziet. Leven als stel betekent echter geen totale fusie: iedereen kan persoonlijk zijn ding doen terwijl er daarnaast ook nog plannen in het gezamenlijk belang worden gemaakt. De vrijheid van elke persoon, binnen de grenzen die door het paar worden bepaald, is de sleutel tot een duurzame relatie. Het is beter om persoonlijke vrijheid te behouden dan je opgesloten te voelen in een relatie en eruit te willen komen.

Relatietherapie

Misschien is dit een tijdelijke dip?

Veel paren die met therapie beginnen, doen dit omdat ze zich niet gelukkig of tevreden voelen in hun relatie. Ze weten echter niet of ze nu echt een probleem hebben of dat het tijdelijk een wat slechtere periode is. Moeten ze gewoon wachten tot de storm voorbij is? De meeste paren die professionele hulp zoeken, hebben echter grotere problemen. Wel is het vaak zo dat deze koppels problemen hebben in sommige delen van hun leven, terwijl andere delen juist intact blijven. We zien dus verwarring en twijfels: hebben ze echt problemen met hun relatie? De relatietherapeut kan hierbij helpen.

Vorm een team!

Het gevoel dat je koppel als een team functioneert, is van fundamenteel belang voor een positieve relatie en om een relatie met toekomst te hebben. Wanneer één van beide vindt dat de ander zich niet voldoende inspant, verschijnen de problemen. Op dit gebied wordt door de therapeut beoordeeld of beide zich genoeg inzetten en of de dagelijkse taken goed worden verdeeld. We kijken ook of gezinsverantwoordelijkheden worden gedeeld en of er wederzijdse ondersteuning is. De kans dat er relatieproblemen optreden, is groter voor koppels die ongelijkheid opmerken. Het gevoel dat men de ander steeds achter de broek moet zitten, wordt gezien als vervelend. Dit veroorzaakt stress en ontevredenheid. Daarom is het van fundamenteel belang om verschillende punten te evalueren om problemen op dit gebied te achterhalen. De verdeling van huishoudelijke taken, de inspanningen die voor elkaar worden geleverd, het initiatief … Ook de voorstellen om vrije tijd samen door te brengen.

Tot slot is één van de voordelen van het proberen te achterhalen waar de problemen zitten, dat we dan weten waar we moeten ingrijpen. Werkpunten worden opgesteld. Als je niet gelukkig bent in je relatie, raden we je aan om onze relatietherapeut te contacteren.