Blijvende vermoeidheid na een burn-out

Steeds vaker hoor ik mensen in mijn directe omgeving die kampen met overspannenheid of burn-out. Dat lijkt geen toeval te zijn, als we naar de cijfers van het jaarlijkse aantal diagnoses van overspannenheid kijken. In 2019 zijn er ruim 140.000 nieuwe patiënten met de diagnose overspannenheid gemeld bij de huisarts. Uit een nationale enquête blijkt zelfs dat ruim 17% van de werknemers in Nederland Burn-out klachten ervaart.

Gelukkig is er steeds meer begrip op de werkvloer voor burn-out klachten. Veel bedrijven geven werknemers enige tijd om te herstellen en er is meer aandacht voor het voorkomen van burn-out. Maar wat gebeurt er als je daadwerkelijk burn-out bent?

Hoelang duurt het herstel van een burn-out?

Het verschilt enorm per persoon hoelang het herstel van een burn-out duurt. Meestal duurt het hele herstel ongeveer een jaar, voordat je weer de oude bent. Wanneer je veel tijd en ruimte neemt om goed te herstellen van een burn-out kan je vaak na een aantal maanden weer wat activiteiten oppakken. Als je echter te snel weer over je grenzen heen gaat, kan het zijn dat je een terugval van de burn-outklachten ervaart. Om te zorgen dat je volledig en binnen redelijke tijd herstelt is het belangrijk om goed om te gaan met de burn-out.

“Maar, wat als ik nu het gevoel heb dat ik nooit volledig hersteld ben na de burn-out?”

Wanneer mensen niet goed omgaan met een burn-out, kan het zijn dat er blijvende burn-out klachten ontstaan. Mensen hebben dan het gevoel nooit meer hetzelfde te worden als voorheen. Een veel voorkomende restklacht bij een burn-out is vermoeidheid. Je voelt je bijvoorbeeld energieloos bij een inspanning, die voorheen niet vermoeiend was. Zo kan het zijn dat mensen jaren doen om volledig te herstellen van een burn-out. Er zit dus geen limiet aan de duur van het herstel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *