Basisschool kiezen: openbaar of katholiek?

pexels-janko-ferlic-4055337

In Nederland is een onderwijssysteem van kracht waarbij scholen het recht hebben om op grond van hun gekozen richting een eigen toelating te voeren. Een openbare basisschool staat open voor alle mogelijke levensbeschouwingen. Maar wat is precies het verschil tussen bijzonder en openbaar onderwijs? In deze blog leggen wij het uit.

Verschil in onderwijs

Wanneer je droomt van een baan in het onderwijs is het goed om na te denken op wat voor soort school te werken. Elke school geeft op eigen manier invulling aan haar identiteit en die kan verschillend zijn. Op een katholieke school wordt dagelijks meer aandacht besteed aan de bijbelverhalen. Op open scholen wordt er ook aandacht besteed aan het geloof, maar vaak zitten er minder christelijke kinderen in de klas. Er zullen meer kinderen met verschillende achtergronden in een klas zitten.

Gastouder

Wanneer je het als ouders ook belangrijk vindt dat het geloof een rol speelt tijdens de buitenschoolse opvang, dan is een christelijke gastouder of bso iets voor jouw kinderen. Wanneer mensen werken als christelijke gastouder, vinden ze het belangrijk om kinderen op te vangen in de nabijheid van God.

Evangelisch onderwijs

Een andere vorm van onderwijs is het evangelische onderwijs. Op evangelische scholen staat het evangelie van Jezus Christus centraal. Zowel het onderwijs als de wijze waarop leerkrachten en leerlingen met elkaar omgaan, vinden hun basis in God. Net als alle andere scholen in het basisonderwijs, voldoet een evangelische school ook aan de kwaliteitseisen. De wijze waarop lesgegeven wordt is echter anders.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *