Het ene huis is vochtiger dan de andere. Dat is gewoon een feit. Toch is vocht in huis geen pluspunt te noemen. Je kan er namelijk goed ziek van worden. Vaak zonder dat je weet dat er zich in huis überhaupt een probleem afspeelt. In deze blog vertellen de specialisten van Spirototaal je meer over de signalen die erop kunnen duiden dat jouw woning te vochtig is. Lees je mee?

1. Astma of eczeem

Astma en eczeem kunnen twee uitingsvormen zijn van een en hetzelfde probleem. Namelijk: een allergie voor huisstofmijten. Of beter gezegd: voor de uitwerpselen ervan. Allebei de aandoeningen – astma en eczeem – hangen nauw samen met de hoeveelheid vocht in een woning. Huisstofmijten gedijen namelijk goed bij een luchtvochtigheid van 60 tot 80%. Hoe fijner zij het in huis vinden, hoe erger de allergische reacties worden.

2. Chronische bronchitis

Kun je maar niet van die vervelende hoest afkomen? Dan is het goed mogelijk dat je last hebt van chronische bronchitis. Lastig. Helemaal wanneer je in een vochtig huis woont. Een hoge luchtvochtigheid helpt deze aandoening namelijk in de hand. Dit komt doordat vocht een goede voedingsbodem biedt aan schimmels, bacteriën en andere ziekteverwerkers. Deze veroorzaken ontstekingen aan de luchtwegen – en uiteindelijk: bronchitis.

Allergieën

Hierboven hebben we het al even over de allergische reacties astma en eczeem gehad. Er zijn echter nog meer uitingsvormen en oorzaken te noemen. Zo kun je – naast de bekende huisstofmijt – ook allergisch zijn voor zilvervisjes. Deze insecten voelen zich goed thuis in koele en vochtige ruimtes. Daarnaast zijn er ook schimmelsporen, die allergieën in de hand werken. Bij een allergische reactie voel je je vaak benauwd en moet je veel hoesten.

Verkoudheid

Dag in. Dag uit. Continu loop je te snotteren. Misschien zelfs met een kleine verhoging. Je hebt de welbekende verkoudheid te pakken. Deze ziekte kan in de hand worden geholpen door het wonen in een vochtig huis. Deze trekt namelijk dezelfde microscopische organismen aan, die jou zo ziek maken. Voor je het weet heb je een chronische verkoudheid te pakken.

Reuma

Reuma is geen ziekte dat door vocht wordt veroorzaakt. Een hoge luchtvochtigheid kan de klachten echter wel verergeren.

Ervaar je een of meer van de hierboven genoemde symptomen? Dan kan het zijn dat jouw woning vocht verzamelt op plekken waar dit ongezond is. In dat geval kun je erover nadenken om – op tactische plekken in het huis – een buisventilator te plaatsen.