Iedereen heeft wel een beeld van hoe hij of zij het liefst het aardse bestaan wil verlaten. Na een actief en comfortabel leven, langzaam inslapen. Dat is het allermooist. Helaas hebben wij dit soort zaken niet voor het uitkiezen. Bij veel mensen wordt de dood voorafgegaan met een soms pijnlijk ziektebed. Ben je hier als terminale patiënt bewust mee bezig? Dan biedt dit ook mogelijkheden. In deze blog delen wij enkele tips.

1. Regel zelf jouw uitvaart

De meeste mensen denken het liefst zo min mogelijk over de dood na. Dat is iets voor later, denken ze dan. Het gevolg is hierbij vaak dat er niets geregeld is op het moment dat hun einde hun plotseling overvalt. Wanneer je terminaal bent, is de situatie anders. Je wordt snoeihard aan jouw sterfelijkheid herinnert. Ons advies is om dit met beiden handen aan te pakken. Regel die uitvaart in Amersfoort. Zo weet je zeker dat alles naar jouw wensen wordt uitgevoerd. Dat geeft rust.

2. Meld je aan bij Stichting Ambulance Wens

Wie tegen het einde van zijn of haar leven aanloopt, is vaak niet meer in staat om zelf op reis te gaan. Toch wil je vaak bepaalde, bijzondere plaatsen nog een keer met eigen ogen zien. Denk aan de zee of een andere plek die bijzonder voor je was. Voor dit soort wensen is Stichting Ambulance Wens in het leven geroepen. Vrijwilligers uit de zorgsector brengen je naar een door jou uitgekozen plek. Alles om jouw leven met een mooie herinnering af te kunnen sluiten.

3. Ga niet over je grenzen heen

Wanneer je het einde nadert, wil je natuurlijk van iedereen afscheid kunnen nemen. Dat kan ook. Hiermee is het een van de weinige voordelen van een lang ziektebed. Toch raden wij je aan om niet over je grenzen heen te gaan. Beperk het aantal bezoekers. Want hoe graag je het ook wilt, als terminale patiënt kun je de drukte vaak niet aan. Zowel fysiek als emotioneel niet. Vind je het moeilijk om aan te geven wanneer de drukte je te veel wordt? Laat iemand anders dan in jouw naam optreden. Hij of zij kan ook jouw agenda beheren.